قهرمانان سلامت؛ تفاوت ماما و متخصص زنان و زایمان چیست؟

قهرمانان سلامت؛ تفاوت ماما و متخصص زنان و زایمان چیست؟

تصور کنید شما متوجه می‌شوید که در انتظار به‌دنیا‌آمدن فرزندی هستید که قرار است دنیایتان را زیر و رو کند. احتمالا یکی از مهم‌ترین و ابتدایی‌ترین دغدغه‌های شما، سلامت فرزندتان است. البته بخشی از سلامت فرزند در گرو سلامت مادر کودک نیز هست. حالا در مرحله‌ای هستید که باید خود را به دستان یک متخصص بسپارید؛ اما چه کسی؟ ماما یا متخصص زنان؟ کدامیک برای شما مناسب‌تر است و اساسا این دو، چه تفاوتی با یکدیگر دارند؟ ما در این مطلب می‌خواهیم ابتدا چیستی هرکدام از این تخصص‌ها و سپس وظایف آن‌ها را بررسی کنیم. در نتیجه شما در پایان مقاله ضمن این‌که می‌توانید تفاوت ماما و متخصص زنان و زایمان را دریابید، برحسب شرایط خود بهترین تصمیم را خواهید گرفت.

متخصص مامایی کیست؟

ابتدا به بررسی شغل مامایی می‌پردازیم. ماما به شکلی ساده، فردی است که در رشته‌ی مامایی در مقطع لیسانس یا فوق لیسانس تحصیل کرده است و به‌طور خاص در سه دوره‌ی ویژه یعنی پیش‌از بارداری، حین بارداری و بعد از آن، مراقب کودک و مادر است. البته وظایف یک ماما فقط به دوران بارداری محدود نمی‌شود، بلکه مشاوره‌های پیش‌از ازدواج، تشخیص بیماری‌های ساده‌ی زنان و ارجاع موارد پیچیده‌تر به متخصص زنان، همچنین مشاوره در حوزه‌ی تنظیم خانواده و بهداشت فردی زنان از جمله وظایف ماما است.

متخصص مامایی چه وظایفی دارد؟

در قسمت قبل اشاره کردیم که متخصص مامایی که در این رشته تحصیل کرده است، به‌طور خاص در سه مرحله مراقب کودک و مادر است. در واقع به‌صورت دقیق‌تر، پیش‌از تولد نوزاد، ماما عمدتا مادران باردار را در زمینه‌ی داشتن تغذیه‌ی سالم و پروسه‌ی زایمان راهنمایی می‌کند. به‌علاوه بررسی سلامت مادر و نوزاد و در نهایت برگزاری کارگاه‌ها و کلاس‌های آموزشی هم در این دوره از وظایف ماما است. در حین زایمان طبیعی، کنترل درد و سهولت در انجام زایمان جزء وظایف او به‌شمار می‌آید. به‌علاوه در صورت تشخیص هرگونه مورد غیر عادی، ماما وظیفه دارد که متخصص زنان را باخبر کند.

متخصص مامایی چه وظایفی دارد؟

حمایت‌های روحی و روانی نیز در حین زایمان از اهمیت بالایی برخوردار است و یکی از وظایف ماما، دقیقا دلگرمی و همراهی با مادر در حین زایمان خواهد بود. وظیفه ماما در اتاق زایمان تمام نمی‌شود و او باید بعد از زایمان هم مادر را برای مراقبت بهتر از کودک راهنمایی کند. این راهنمایی‌ها شامل آموزش نحوه شیردهی، چگونگی خواباندن یا حتی بغل‌کردن کودک است. به‌علاوه مادر باید در این دوران به سلامت خود نیز توجه ویژه‌ای کند که ماما در این رابطه هم به مادر کمک می‌کند.

متخصص زنان و زایمان کیست؟

اما متخصص زنان و زایمان به عنوان یکی از مهم‌ترین اشخاص در زمینه‌ی سلامت زنان کیست؟ متخصص زنان و زایمان، پزشکی است که دوره‌ی عمومی خود را گذرانده و برای تخصص، رشته‌ی زنان و زایمان را انتخاب کرده است. متخصص زنان به همه‌ی بیماری‌های حوزه‌ی زنان اشراف داشته و می‌تواند هرگونه بیماری در این حوزه را تشخیص داده و درمان کند. به‌علاوه او با استفاده از انواع تست‌هایی نظیر پاپ اسمیر، STD و غیره سلامت زنان را مورد ارزیابی قرار داده و تمام بیماری‌های مربوط به آنان، از جمله بیماری‌های مربوط به قاعدگی، باروری، عفونت‌های مقاربتی، سرطان‌های مرتبط با دستگاه تناسلی زنان و اختلالات هورمونی را تشخیص و درمان می‌کند.

البته در کنار درمان این موارد، رسیدگی و انجام جراحی‌های زیبایی زنان نیز ازجمله وظایف او به‌شمار می‌آید. به‌طور مثال اگر می‌خواهید لابیا پلاستی در اهواز یا جوانسازی واژن با لیزر در اهواز را انجام دهید باید به پزشک متخصص زنان مراجعه کنید. انواع تخصص های زیرمجموعه زنان و زایمان بسیار گوناگون است و شما می‌توانید با خواندن مقاله‌ی ما در این مورد از تمام زیر مجموعه‌های آن آگاه شوید.

متخصص زنان و زایمان چه وظایفی دارد؟

در بالا اشاره کردیم که متخصص زنان و زایمان وظایف گوناگونی دارد که در حوزه‌ی بارداری می‌توان به مواردی مانند مشکل ناباروری، ابتلا به بیماری‌های خاص در این دوران یا داشتن بیماری‌هایی زمینه‌ای که می‌تواند برای زن باردار و کودک وی خطرناک باشد، اشاره کرد.

متخصص زنان و زایمان چه وظایفی دارد؟

یکی از مهم‌ترین وظایفی که پزشک متخصص زنان در حیطه‌ی بارداری انجام می‌دهد، تشخیص بیماری‌ها قبل و حین بارداری و جلوگیری از بارداری پرخطر است. برای این کار بهتر است پیش‌از اقدام به بارداری با پزشک متخصص زنان مشورت کرده تا بتوانید شرایط را به بهترین نحو ممکن کنترل کنید. به‌علاوه اگر به هر دلیلی مادر بخواهد به‌صورت سزارین، زایمان خود را انجام دهد این جراحی برعهده‌ی متخصص زنان و زایمان است.

ماما و متخصص زنان؛ کدام یک مناسب من است؟

وقتی صحبت از فرق بین ماما و متخصص زنان می‌شود، آن‌چه در وهله‌ی اول خود را نشان می‌دهد، رویکرد مراقبتی متفاوت هر دو است. با وجود این‌که یک زایمان موفق بدون راهنمایی‌ها و مراقبت‌های هر دوی این تخصص‌ها به راحتی میسر نیست و هر دو در جهت سلامت مادر و فرزند عمل می‌کنند. درواقع هردوی این تخصص‌ها، باوجود تکمیل عملکرد یکدیگر، بواسطه‌ی تفاوت در رویکرد مراقبتی در پروسه‌ی درمان ضروری هستند.

دو روی سکه سلامت زنان؛ تفاوت ماما و متخصص زنان و زایمان چیست؟

تا این‌جا سعی کردیم فرق ماما و متخصص زنان را روشن کنیم؛ ولی در کلام آخر بهتر است این‌طور جمع‌بندی کنیم که پروسه‌ی درمان، اصولا شامل مراحل مختلفی می‌شود. یکی از بهترین توضیحاتی که می‌توانیم برای روشن‌کردن تفاوت ماما و متخصص زنان و زایمان ارائه دهیم این است که ماما اصولا در مراحل ابتدایی نقش پررنگ‌تری دارد؛ ولی در مواردی که نیاز به تخصص ویژه‌ای حس می‌شود، نقش متخصص زنان و زایمان پررنگ‌تر است. در واقع شما در تمامی مراحل به هر دو تخصص احتیاج دارید ولی برحسب شرایط، نقش یکی از آن‌ها پررنگ‌تر می‌شود.

سوالات متداول

در ادامه به سوالات متداول پیرامون این مطلب پاسخ خواهیم داد:

برای انجام عمل‌ های جراحی زیبایی زنان باید به چه کسی مراجعه کرد؟

برای این موارد باید به پزشک متخصص زنان و زایمان مراجعه کنید.

اصولا وظیفه ماما شامل چه مواردی می‌ شود؟

وظیفه‌ی ماما به‌طور کل شامل حفظ سلاکت کودک و مادر می‌شود.

آیا وظیفه‌ی ماما و متخصص زنان با هم تداخلی ایجاد می‌ کند؟

خیر. این دو در روند درمان مکمل همدیگر هستند.


دیدگاه‌ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *