انواع بیماری های تناسلی زنان را بشناسید

انواع بیماری های تناسلی زنان را بشناسید

با وجود این‌که تا سال‌ها، انواع بیماری های تناسلی زنان، روایت‌های ناگفته‌ای بودند که تا نشانه‌های خطرناک و غیر قابل تحمل آن‌ها، ظاهر نمی‌شدند، پیگیری صورت نمی‌گرفت، ولی در سال‌های اخیر، خوشبختانه توجه به سلامت زنان اهمیت بیشتری پیدا کرده است. دیگر زمان زمزمه در مورد مشکلات و بی‌میلی برای روبرو شدن با حقایق ناراحت‌کننده گذشته است و بهتر است شما در وهله‌ی اول، به عنوان یک زن، از هزارتوی پیچیده‌ی سلامت جسمی خود، به ویژه سلامت دستگاه تناسلی خود آگاه باشید.

شکستن سکوت در مورد انواع بیماری های تناسلی زنان، ما را با طیف وسیعی از بیماری‌ها از عفونت‌های واژن گرفته تا اختلالات پیچیده‌تری مانند ویروس اچ پی وی، مواجه می‌کند. این‌ها فقط اصطلاحات پزشکی نیستند، بلکه فصل‌هایی از داستآن‌های زنان بی‌شماری هستند که هر کلمه‌ی آن نشان‌دهنده‌ی تجربیات منحصر‌به‌فردی است. در این مطلب می‌خواهیم شما را با انواع بیماری های مقاربتی در زنان که جزء انواع بیماری های تناسلی زنان هستند، آشنا کنیم. به‌علاوه نشانه‌ها و درمان بیماری های مقاربتی در زنان را بررسی می‌کنیم تا شما با هر آن‌ چیزی که لازم است بدانید، آشنا شوید.

بیماری مقاربتی زنان چیست؟

بیماری‌های مقاربتی زنان، عمدتا از طریق انواع رابطه‌ی جنسی یعنی واژنی، مقعدی یا حتی دهانی منتقل می‌شود و به آن STD می‌گویند. با این‌که ابتلا به بیماری‌های مقاربتی در زنان و مردان وجود دارد، با‌این‌حال درصد ابتلای زنان به بیماری مقاربتی، به دلیل مواردی مانند کوتاه‌بودن پرینه، نزدیک‌بودن مجرای ادرار، مقعد و واژن به یکدیگر، به‌علاوه درصد بالای سکس محافظت‌نشده توسط زنان، بالاتر از مردان است.

بیماری مقاربتی زنان چیست؟

هر سال در سرتاسر جهان، تقریبا 376 میلیون مورد انتقال جدید سفلیس، کلامیدیا، سوزاک و تریکومونیازیس که از انواع بیماری های مقاربتی در زنان هستند، گزارش می‌شود. از آن‌جایی که بسیاری از افراد علائم بیماری های مقاربتی را ندارند، ممکن است ندانند که به درمان نیاز دارند. به‌طور مثال مطالعات تخمین می‌زند که از 6 آمریکایی، 1 نفر مبتلا به تبخال تناسلی است، اما اکثر آن‌ها از ابتلای خود به آن، حتی اطلاع هم ندارند.

انواع بیماری مقاربتی زنان

انواع بیماری های مقاربتی در زنان از طریق عفونت‌های مختلفی مانند عفونت باکتریایی، ویروسی، انگلی و قارچی، ایجاد می‌شود. در جدول زیر انواع بیماری‌ها و نوع علت بوجود آمدن آن‌ها را ذکر کرده‌ایم.

عفونتنام بیماری‌ها
باکتریاییسوزاک، کلامیدیا، سفلیس، ویروس پاپیلوم انسانی HPV
ویروسیتبخال تناسلی، هپاتیت بی، ایدز
انگلیتریکومونیازیس
قارچیکاندیدیازیس

در میان این بیماری‌ها کلامیدیا، سوزاک، تبخال تناسلی و ویروس HPV شایع‌تر هستند. مثلا ویروس HPV، یکی از مرسوم‌ترین ویروس‌هایی است که در صورت درمان‌نشدن، می‌تواند منجر به سرطان دهانه رحم شود. یکی از بهترین راه‌ها برای جلوگیری از ابتلا به آن، استفاده از واکسن است. سوزاک و کلامیدیا هم از جمله بیماری‌هایی هستند و طبق آن‌ چیزی که در جدول می‌بینید، عفونت باکتریایی باعث به‌وجودآمدن آن‌ها شده است.

زگیل تناسلی هم دیگر بیماری‌ با سرمنشاء عفونت ویروسی است. این نوع بیماری هم به قدری شایع است که طبق برخی از آمار از هر 6 زن یک نفر به آن مبتلا است. راه‌های درمانی متفاوتی برای درمان و کنترل این بیماری وجود دارد که در صورت تمایل می‌توانید در مقاله رفع زگیل تناسلی در اهواز در مورد آن بیشتر مطالعه کنید.

علائم بیماری های مقاربتی زنان

یکی از مواردی که انواع بیماری های مقاربتی در زنان را چالش‌برانگیزتر می‌کند، بدون علائم‌بودن آن‌هاست. این بدین معنی است که ممکن است فرد به یکی از بیماری های مقاربتی زنان مبتلا باشد ولی از آن‌جایی که هیچ علائمی ندارد از آن بی‌اطلاع است. پنهان‌بودن نشانه های بیماری های مقاربتی در زنان، در کنار یکی از مهم‌ترین عوامل انتقالش یعنی رابطه‌ی جنسی، استفاده از کاندوم را در روابط جنسی ضروری‌تر می‌کند.

با این‌که در انواع بیماری های مقاربتی در زنان، همانطور که گفتیم علائم خاموش هستند، بااین‌حال ممکن است تحت شرایطی خاص، فرد علائمی داشته باشد. برخی نشانه های بیماری های مقاربتی در زنان عبارتند از:

  • ایجاد زخم در دستگاه‌ تناسلی
  • وجود زخم در مقعد، ران یا حتی باسن فرد مبتلا
  • خارش واژن
  • ترشحات غیر طبیعی واژن یا حتی خونریزی از این ناحیه
  • داشتن درد و ناراحتی هنگام برقراری رابطه‌ی جنسی

علاوه‌بر این موارد، دوران قاعدگی نامنظم یا هرگونه علائم غیر طبیعی در واژن می‌تواند شک‌برانگیز باشد. همچنین در زنانی که مبتلا به یکی از انواع بیماری های مقاربتی در زنان هستند، تست پاپ اسمیر هم منفی نخواهد بود. باید بدانید که هر کدام از این باکتری‌ها یا ویروس‌ها می‌توانند منجر به علائم دیگری نیز شوند. مثلا همین باکتری کلامیدیا با تحت‌ تاثیر قراردادن مثانه می‌تواند منجر به بی‌اختیاری ادرار شود. پزشک زنان با بررسی هر کدام از این عوامل و شروع درمان می‌تواند، عوارض جانبی آن‌ها را هم برطرف کند. برای اطلاع بیشتر در مورد رفع بی اختیاری ادرار می‌توانید مقاله‌ی ما در این مورد را مطالعه بفرمایید.

نحوه تشخیص بیماری مقاربتی در زنان

از آن‌جایی که علائم انواع بیماری های مقاربتی در زنان شبیه به هم هستند، پزشک نمی‌تواند فقط با رصدکردن علائم، نوع بیماری را تشخیص دهد. به‌علاوه گفتیم که در اکثر مواقع، به ویژه در مراحل ابتدایی، بیماری می‌تواند بدون علائم ظاهر شود. به منظور تشخیص بیماری‌های مقاربتی، پزشک عمدتا با توجه به برخی از علائم یا سابقه‌ی خود فرد از یک سری آزمایشات برای تشخیص کمک می‌گیرد. به‌علاوه ممکن است بر اساس سابقه‌ی جنسی، پزشک معالج حتی بدون وجود علائم انجام آزمایش را ضروری بداند.

نحوه تشخیص بیماری مقاربتی در زنان

آزمایش خون و ادرار عمدتا می‌توانند منجر به تشخیص نوع بیماری مقاربتی شوند، بااین‌حال گاهی اوقات نیاز به نمونه‌گیری از دستگاه تناسلی یا حتی زخم ایجاد شده در ناحیه تناسلی هم وجود دارد.

درمان بیماری های مقاربتی در زنان   

برای درمان بیماری های مقاربتی در زنان، پزشک برحسب نوع عفونت، راه‌های مختلفی را انتخاب می‌کند. آن‌چه اهمیت دارد لزوم درمان دو شریک جنسی پیش‌از برقراری مجدد رابطه‌ی جنسی است، چراکه با توجه به ماهیت این بیماری‌ها، امکان انتقال وجود دارد. آنتی‌بیوتیک‌ها عمدتا راه درمانی برای بیماری‌های مقاربتی هستند که به‌وسیله‌ی عفونت باکتریایی ایجاد شده است و پزشک در این موارد ممکن است به فرد پیشنهاد دهد که درمان آنتی‌بیوتیک را تا مدتی بعد از بهبود هم ادامه دهد.

درمان بیماری‌های مقاربتی که در نتیجه ویروس ایجاد شده‌اند، چالش بیشتری دارد. این بیماری‌ها یا مانند هپاتیت بی یا ایدز درمانی ندارند یا این‌که خود به خود، به مرور زمان از بین خواهند رفت. بااین‌حال گزینه‌های درمانی در این موارد هم می‌توانند از پیشرفت بیماری یا حتی انتقال آن به شریک جنسی جلوگیری کنند. گاهی اوقات هم پزشک برای درمان انواع بیماری‌ های مقاربتی در زنان، به‌ویژه آن‌هایی که عامل ویروسی یا باکتریایی باعث ایجاد آن‌ها نشده است از داروهای موضعی یا خوراکی استفاده می‌کنند.

عوامل بیماری مقاربتی در زنان

مهم‌ترین عامل ایجاد انواع بیماری های مقاربتی در زنان، رابطه‌ی جنسی است ولی برقراری انواع رابطه‌ی جنسی تنها راه انتقال نیست. در کنار رابطه‌ی جنسی، زایمان هم دیگر راهی است که می‌تواند بیماری‌های مقاربتی را از مادر به کودک منتقل کند. پس بررسی احتمال ابتلای مادر باردار، به هر کدام از این عفونت‌ها و درمان به موقع می‌تواند حیاتی باشد.

در برخی بیماری‌های مقاربتی، حتی امکان انتقال بیماری از طریق تماس با وسایل شخصی هم میسر است. در نهایت باید بدانید که امکان ابتلا به انواع بیماری‌های مقاربتی می‌تواند در برخی از اشخاص بالاتر باشد. به‌طور مثال اشخاصی که پارتنرهای جنسی مختلفی دارند یا در روابط جنسی خود از کاندوم استفاده نمی‌کنند، بیشتر در معرض ابتلا به انواع بیماری های مقاربتی خواهند بود.

داشتن علائم را پشت گوش نیندازید!

در این مقاله سعی کردیم انواع مختلف بیماری‌های مقاربتی در زنان به عنوان بخش مهم از بیماری‌های دستگاه تناسلی را بررسی کنیم. توصیه‌ی آخر و مهم ما این است که در صورت داشتن هرگونه نشانه‌ی بیماری که در بالا هم به آن‌ها اشاره کردیم، سریعا به پزشک زنان خود مراجعه کنید.

به یاد داشته باشید بهترین راه پیشگیری از ابتلا به انواع بیماری های مقاربتی در زنان، دادن تست‌ها و آزمایش‌ها، استفاده از لوازم پیشگیری مانند کاندوم و از همه مهم‌تر داشتن احساس راحت با پزشکتان است. بهتر است پزشک متخصص زنانی را انتخاب کنید که بتوانید به راحتی در مورد سابقه‌ی روابط جنسی خود با او صحبت کنید تا وی بتواند بهترین تصمیم را برای درمان شما بگیرد.

سوالات متداول

در ادامه به پاسخ سوالات متداول پیرامون این مطلب خواهیم پرداخت:

آیا بیماری مقاربتی زنان خطرناک است؟

در صورتی که درمان به تعویق بیفتد، به دلیل اینکه ممکن است منجر به عوارض درازمدتی شود، می‌تواند خطرناک باشد.

بیماری مقاربتی زنان چگونه درمان کنیم؟

درمان انواع بیماری های مقاربتی بر اساس علت ایجاد آن‌ها متفاوت است. عفونت باکتریایی عمدتا توسط آنتی‌بیوتیک، ویروسی با گذر زمان و قارچی با داروهای موضعی یا خوراکی درمان می‌شود.

آیا خشکی واژن می‌تواند نشانه‌ی ابتلا به انواع بیماری های مقاربتی باشد؟

خیر خشکی واژن علامت هیچ بیماری مقاربتی نیست. این بیماری معمولا به دلیل کاهش سطح استروژن ایجاد می‌شود.


دیدگاه‌ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *