خونریزی رحم

علت خونریزی رحم چیست؟ روش‌های درمان

در تشخیص زود هنگام بیماری، مسئله‌ای که مورد توجه قرار می‌گیرد، آشنایی با بدن خودتان است؛ چرا که با شناخت خوب از بدنتان و تشخیص علائم غیر طبیعی می‌توانید در زمان درست به پزشک مراجعه و از بروز خطرات جدی جلوگیری کنید. رحم یکی از مهم‌ترین بخش‌های بدن یک زن است و برای زنان بالغ بارها در طول زندگی‌شان دچار خونریزی می‌شود؛ اما آیا تا‌به‌حال به علت آن فکر کرده‌اید؟ آیا با انواع خونریز‌هایی که رحم شما می‌تواند درگیر آن شود، آشنا هستید؟

پس یکی از بنیادی‌ترین سوالاتی که جواب آن می‌تواند اطلاعات زیادی درمورد سلامت بدن شما در اختیارتان بگذارد؛ این است که بدانید علت خونریزی رحم چیست؟ روش‌های درمان را بشناسید، این موضوع بسیار مهم است، چرا که به‌طور کلی علت خونریزی رحم را می‌توان در دو دسته طبیعی و غیر ‌طبیعی بررسی کرد. در این مطلب ضمن آشنا‌شدن با خونریزی‌های رحم در پایان می‌توانید، طبیعی یا غیر طبیعی‌بودن آن را تشخیص دهید. این امر تاثیر زیادی در شناسایی زودهنگام بیماری و درمان آن دارد پس تا آخر این مطلب همراه ما باشید.

علت خونریزی رحم چیست؟

خونریزی رحم به‌‌خودی‌‌خود موضوع نگران‌کننده‌ای نیست؛ چرا که به‌طور طبیعی بدن تمام زنان بعد از رسیدن به بلوغ و تا زمانی‌که در سن باروری هستند، دچار خونریزی می‌شود. این امر را  تحت عنوان قاعدگی، پریود یا اسامی از این دست می‌شناسید و راه خوبی برای سنجیدن سلامت بدن یک زن است، چرا‌که در صورت داشتن یک سری از ویژگی‌ها می‌توان آن را طبیعی دانست. فاصله یک دوره قاعدگی منظم تا نوبت بعد حدود 28 روز است، گاهی بین 21 تا 35 روز نیز متغیر می‌شود.

 اگر فاصله زمانی بین سیکل قاعدگی شما بیشتر یا کمتر از این مقدار شود یا این‌که در یک ماه تعداد دفعات بیشتری دچار خونریزی شوید، بهتر است بدانید که این موارد در گروه خونریزی طبیعی قرار ندارند و ممکن است علل متفاوتی داشته باشند. به‌طور‌ کلی خونریزی‌های غیر طبیعی رحم در دسته‌های زیر قرار می‌گیرند، در‌ واقع یکی از بهترین گزینه‌ها برای تشخیص طبیعی بودن یا نبودن توجه به زمان‌بندی آن است:

پلی‌منوره

اگر دوره سیکل قاعدگی شما کمتر‌ از 21 روز باشد و در یک ماه بیشتر از یک بار دچار خونریزی شوید، باید مشکل پلی منوره مورد بررسی قرار گیرد. عارضه پلی منوره ممکن است علت‌های مختلفی داشته باشد، یکی از مهم‌ترین دلایل بروز آن، خارج‌شدن هورمون‌ها از حالت تعادل یا اختلال پلی‌کیستینگ است. گاهی اوقات پلی‌منوره نشانه بیماری دیگر در بدن است؛ بیماری‌هایی مثل فیبروم، پولیپ، آندومتریو یا آندومتریت در این دسته قرار می‌گیرند. در واقع مشکل پلی‌منوره یا خونریزی کمتر از 21 روز می‌تواند زنگ خطری برای این بیماری‌ها باشد.

تغذیه و سبک زندگی موردی که شاید بی‌اهمیت به‌نظر برسد، اما در طولانی مدت باعث بروز مشکلاتی از قبیل دیابت، کم یا زیاد‌شدن اشتها، مشکلات کبد یا کلیه می‌شود، این مشکلات نیز می توانند از علل ابتلا به پلی‌منوره باشند. عفونت‌ها، بیماری‌های لگنی و مقاربتی از دیگر عوامل بروز این عارضه هستند.

هایپرمنوره (منوراژی)

در بحث یک سیکل قاعدگی منظم علاوه‌بر فاصله بین دو قاعدگی، مورد حائز اهمیت دیگر، مقدار خون ازدست‌رفته و مدت زمان قاعدگی است. ازدست‌دادن خون بیش‌از‌حد نرمال به‌طوری که در روند زندگی شما اختلال ایجاد شود، یا روزهای تداوم خونریزی شما بیش‌از 7 روز باشد، احتمال بروز مشکل هایپر منوره  پیش می‌آید. برخی از علت‌های این مشکل با عارضه پلی‌منوره مشترک است. فیروم، پولیپ، متعادل‌نبودن هورمون‌ها، مشکلات تخمدان و تخمک گذاری یا پلی‌کیستینگ یا حتی بیماری‌های کبد و کلیه  از این موارد هستند.

این مشکل همچنین می‌تواند بر اثر عوارض مواردی مانند بارداری و استفاده از یک سری داروها که سیستم انعقاد خون را تحت تاثیر قرار می‌دهند هم باشد. تشکیل بافت داخلی رحم در مکان‌های خارج از رحم و داخل بافت ماهیچه‌ای رحم که آن‌ها را تحت عنوان آندومترویوز و آدنومیوز می‌شناسید؛ از دیگر عوامل خونریزی‌های غیر ‌طبیعی هستند.

الیگومنوره

همان‌طورکه فاصله بین دو قاعدگی در صورت کمتر از 21 روز بودن، غیر‌ طبیعی تلقی می‌شود، اگر بیشتر از 35 روز هم باشد باز باید مورد بررسی قرار گیرد. مشکلاتی که باعث افزایش فواصل قاعدگی می‌شوند،گاهی اوقات از عوارض مصرف برخی از دارو‌هااست. این قرص ها مانند قرص‌های ضد بارداری، داروهای ضد‌ افسردگی یا قرص‌هایی که برای بیماری صرع تجویز می‌شوند، است. در بعضی موارد حتی انجام ورزش‌های سنگین و شدید برای بانوان می‌تواند این عارضه را به‌همراه داشته باشد.

اگر دچار این مشکل شده‌اید، باید توجه ویژه‌ای به تغذیه خود داشته باشید؛ چرا که مواردی مثل پرخوری، کم‌اشتهایی یا دیابت از عوامل بروز این بیماری نیز هستند. به‌طور کلی همانند تمام موارد بالا درصورت داشتن این مشکل باید مشکلات هورمونی و تخمدان نیز مورد بررسی قرار گیرد.

روش‌های درمان خونریزی رحم

بعد از این‌که متوجه روند غیر ‌طبیعی خونریزی در بدن خود شدید، بهترین کار مراجعه به پزشک است. گاهی اوقات انجام درمان‌های خودسر باعث ازدست‌رفتن زمان طلایی درمان می‌شود.

همان‌طور که از مطالب بالا متوجه شدید؛ خونریزی رحم عوامل متعددی دارد. پزشک با انجام آزمایش‌های دقیق سعی در شناخت علت بروز این عارضه می‌کند. بعضی از این آزمایش‌ها شامل موارد زیر است.

  • سونوگرافی از داخل رحم  به منظور تشخیص فیبروم یا پلیپ
  • انجام آزمایش‌های هورمونی
  • انجام پاپ اسمیر و یا معاینه بیمار به منظور تشخیص عفونت
  • گرفتن شرح حال و سوابق بیماری
  • بررسی کارکرد تیروئید

بعد از تشخیص علت بیماری پزشک اقدام به تجویز دارو نظیر داروهای هورمونی یا در مواردی اقدام به جراحی می‌کند. اگر علت  این مشکل بر اثر بیماری های دیگر نظیر دیابت یا از عوارض مصرف داروهای دیگر باشد، در ابتدا باید با ارجاع به پزشک متخصص دیگر در پی درمان آن علت برآمد. در بعضی از موارد اصلاح سبک زندگی و تغذیه می‌تواند باعث برطرف‌شدن مشکل مورد بحث شود.

گاهی وجود این مشکل یعنی خونریزی غیر ‌طبیعی رحم و داشتن علائمی که در بالا ذکر شد؛ خبر از عارضه‌ای بزرگ‌تر مانند سرطان رحم می‌دهد. با مراجعه زود هنگام به پزشک می‌توان در زمان طلایی که فرصت درمان وجود دارد، نسبت به برطرف‌کردن آن  اقدام و هزینه های مالی و جانی را تا حد ممکن کاهش داد.

در آخر

یکی از مواردی که اطلاعات دقیقی درباره سلامت بدن شما در اختیارتان قرار می‌دهد، توجه به دوره قاعدگی است. اگر با انواع علت خونریزی رحم آشنا باشید، می‌توانید موارد مشکوک را شناسایی کنید. شما می توانید گام بزرگی در سلامت خود بردارید بنابراین همیشه زمان سیکل قاعدگی خود را به‌خاطر داشته باشید تا بتوانید موارد مشکوک را شناسایی کنید. در این مطلب دانستید علت خونریزی رحم چیست؟ روش‌های درمان را شناختید و دانستید چه موقع نیاز است که به پزشک مراجعه کنید. پزشک بعد از بررسی دقیق و شناخت علت بروز عارضه اقدام به درمان خواهد کرد. گاهی دارو درمانی و در مواردی جراحی خواهد بود. در صورت مشاهده موارد بالا می‌توانید برای انجام مشاوره با ما در ارتباط باشید.

متخصص AUB اهواز


دیدگاه‌ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *