شما هم وقتی به بدن خود توجه میکنید، از نظم اعضای بدن شگفتزده میشوید و نمیتوانید بدن خود را خارج از آن در نظر بگیرید؟ در واقع آنچه اکثر اوقات باعث میشود مریضی بر ما چیره شود، برهمخوردن این نظم طبیعی است. اندومتریوز هم حاصل همین بینظمی است. در این مطلب پساز تعریف اندومتریوز، بیماری که 10درصد زنان را درگیر میکند، علائم و راههای درمان آن را بررسی خواهیم کرد. پس پیش به سوی پاسخ به سوال “اندومتریوز چیست؟ علائم و درمان این بیماری”
اندومتریوز چیست؟
اندومتریوز به شکل ساده به معنی شکلگیری بافت داخل رحم در جایی خارج از رحم است. بگذارید کمی مسئله را بازتر کنیم. میدانید وقتی پریود میشوید، در رحم چه اتفاقی میافتد؟
در طول ماه، داخل رحم بافتی شکل میگیرد که رحم را آماده پذیرایی از جنین کند. زمان پریود، یعنی وقتی لقاحی صورت نمیگیرد، آن بافت خود به خود تخلیه میشود. در پاسخ به بخش نخست سوال شما در مورد اندومتریوز چیست؟ علائم و درمان این بیماری باید بگوییم که در اندومتریوز، این بافت خارج از رحم تشکیل میشود.
این بیماری که میتواند بین 6 تا 10درصد زنان را درگیر کند، اغلب در دوران باروری اتفاق افتاده و پساز یائسگی علائم از بین میروند. اما چرا باید در مورد سوال اندومتریوز چیست، کنجکاو بود؟ زیرا این بیماری علاوهبر درد در دوران قاعدگی ممکن است باعث نازایی نیز شود.

شایعترین علائم اندومتریوز
احتمالا با توضیحات بالا شما هم قانع شدهاید که بهتر است این بیماری را بهتر بشناسید. برای شناخت بهتر این بیماری لازم است به قسمت دوم سوال اصلی این مطلب بپردازیم! علائم اندومتریوز چیست؟
- درد لگن که ممکن است پیشاز قاعدگی شروع شده و به مرور بدتر شود.
- قاعدگی دردناک
- درد هنگام رابطه جنسی
- درد طی تخلیه روده و مثانه (هنگام دستشوییکردن)
- دیدن لکهبینی بین قاعدگیها یا داشتن خونریزی شدید
- نازایی
- علائم دیگری مانند اسهال، یبوست، نفخ و تهوع
اگر علائم شدید باشد، نشان میدهد که احتمالا بافت تشکیلشده بزرگ است که همین موضوع منجر به خونریزی و درد بیشتر میشود. بافت بزرگ میتواند منجر به چسبندگی روده و حتی سرطان خوشخیم شود. البته به یاد داشته باشید داشتن این علائم به معنی این نیست که شما به این بیماری مبتلا شدهاید، چراکه این علائم میتواند مربوط به بیماریهای گوناگونی باشد. از آنجایی که تشخیص این بیماری به سادگی امکانپذیر نیست، باید به پزشک زنان مراجعه کنید تا او با روشهای تشخیصی مانند معاینه رحم، سونوگرافی، MRI، لاپاراسکوپی و آزمایش خون بتواند وجود این بیماری را تشخیص دهد.
درمان اندومتریوز
یکی از مهمترین سوالاتی که افراد مبتلا به آندومتریوز یا کسانی که علائمی شبیه به علائم بالا را دارند، قبل از تشخیص میپرسند امکان درمان این بیماری است. آیا این بیماری درمان دارد؟
روشهای درمانی اندومترویز متعدد است و پزشک برحسب نوع بیماری و البته شرایط شما، روش درمانی را انتخاب میکند. این روشهای درمانی میتوانند هورموندرمانی برای کاهش بافت اندومتریوز، استفاده از داروهای ضددرد برای کاهش درد و جراحیهای محافظهکارانه مانند لاپارسکوپی برای برداشتن کاشت سلولی اندومتریوز با حفظ رحم باشند. بهعلاوه باید در نظر داشت که اگر خانمی مبتلا به اندومتریوز است و میخواهد باردار شود، باید بارداری خود را تحت کنترل یک متخصص زنان انجام دهد. شما می توانید برای درمان خونریزی های غیرعادی در دوران پریود خود مقاله مربوط به آن را مطالعه کنید.

آیا میتوان از ابتلا به اندومتریوز پیشگیری کرد؟
تا به امروز هیچ اطلاعات دقیقی مبنیبر راهی برای جلوگیری از ابتلا به این بیماری کشف نشده است؛ ولی دانشمندان معتقدند کاهش سطح استروژن ممکن است منجر به کاهش ابتلا به این بیماری شود. بهعلاوه آنها توصیه میکنند که ترک مصرف سیگار و ورزش میتواند شانس عدم ابتلا را افزایش دهد.
نگاهی عمیق به اندومتریوز
این سفر در دنیای اندومتریوز نشان داد که این بیماری، که حدودا با ۱۰درصد زنان را درگیر میکند، میتواند آثار پیچیدهای بر زندگی روزمره آنها بگذارد. از درد در لگن و دردهای شدید قاعدگی تا احساس درد هنگام رابطه جنسی، موضوعات چالشبرانگیزی برای خانمها هستند.
البته بیماران برای درمان گزینههای متعددی پیشروی خود دارند، که پزشک متخصص زنان باتوجه به شرایط بیماری و شرایط فرد، بهترین نوع درمان یعنی هورموندرمانی، استفاده از داروهای ضددرد یا جراحی را پیشنهاد میدهد. این بیماری با اینکه شاید درمانپذیر نباشد؛ ولی این راهها میتواند به کنترل و مدیریت علائم آن کمک کند.
متخصصان زنان برای تشخیص دقیق این بیماری از روشهایی مانند سونوگرافی، MRI، معاینه رحم و لاپاراسکوپی استفاده میکنند. بدین ترتیب، با شناخت علمی و درک دقیق از اندومتریوز، میتوان بهبودی را در کنترل این بیماری مشاهده کرد و از راههای علمی برای مدیریت اثرات آن بهرهمند شد.
سوالات متداول
اندومتریوز چیست و چگونه ایجاد میشود؟
اندومتریوز، یک بیماری زنانه به معنای شکلگیری بافت داخل رحم در جایی خارج از رحم است. این بافتهای نامتناسب با محل خود، در هر دوره قاعدگی شکل میگیرند و میتوانند منجر به درد، قاعدگی دردناک و مشکلات جنسی شوند.
چه علائمی ممکن است ناشی از اندومتریوز باشد؟
علائم اندومتریوز شامل درد لگنی، درد قاعدگی شدید، درد هنگام رابطه جنسی، درد هنگام تخلیه روده و مثانه، لکهبینی بین دورههای قاعدگی، نازایی و علائم دیگری مانند اسهال، یبوست، نفخ، و تهوع میشود.
چگونه اندومتریوز تشخیص داده میشود و چه گزینههای درمانی وجود دارد؟
تشخیص اندومتریوز معمولاً از طریق معاینههای پزشکی مانند سونوگرافی، لاپاراسکوپی و آزمایشهای خون انجام میشود. درمانها شامل هورموندرمانی برای کاهش بافت اندومتریوز، داروهای ضددرد برای کاهش درد و در موارد پیشرفتهتر، جراحیهای محافظهکارانه مثل لاپاراسکوپی است.
دیدگاهتان را بنویسید